blog-post-img-269

Serviciul European de Voluntariat – interviu cu Vicepresedintele APEC, dl. Gabriel Lazar

Gabriel Lazar, vicepresedintele APECDe curand, suplimentul “Angajari” al publicatiei Romania libera a luat un interviu Vicepresedintelui APEC, dl. Gabriel Lazar, privitor la utilitatea voluntariatului in dezvoltarea unei cariere. Puteti citi in continuare ideile principale.

RL: In prezent, sunteti vice-presedintele APEC, care este acreditata pentru a ajuta tinerii voluntari sa utilizeze Serviciul European de Voluntariat (SEV). Ce presupune acest program?

Serviciul European de Voluntariat (SEV, in engleza EVS) este programul Uniunii Europene care sustine activitatile de invatare non-formala pentru tineri, prin finantarea de proiecte cu fonduri europene.
Programul vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea solidaritatii si tolerantei, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari, promovarea cooperarii europene si contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatilor de tineret.

RL: APEC are rol doar de a facilita accesul persoanelor la SEV?

Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii este acreditata SEV atat pentru a trimite cat si pentru a gazdui voluntari.
Astfel, APEC poate trimite tineri din Romania in stagii de voluntariat catre organizatii partenere din Uniunea Europeana si din afara UE, dar poate si sa primeasca tineri voluntari din afara Romaniei, care sosesc prin proiecte internationale.

RL: Cine poate sa se inscrie la un stagiu SEV? Ce criterii trebuie sa indeplineasca pentru a putea aplica pentru un stagiu SEV?

Serviciul European de Voluntariat se adreseaza tinerilor cu varsta intre 18 si 30 de ani. Voluntarii sunt alesi independent de grupul lor etnic, opinie politică, religie etc.
Nu sunt solicitate calificări prealabile, un anumit nivel educational, o experientă specifică sau cunoasterea unei limbi straine.
Se poate elabora un profil mai specific al voluntarului, justificat de natura sarcinilor din cadrul stagiului sau de contextul proiectului – dar, chiar si in acest caz, nu este permisă selectia pe baza calificărilor profesionale sau educationale.

RL: Odata acceptat un voluntar in cadrul SEV, ce beneficii are in timpul stagiului?

Principalul beneficiu al unui voluntar SEV este experienta dobandita in timpul stagiului. Fiind un proces de invatare, voluntarul dobandeste cunostinte si abilitati noi si are posibilitatea sa interactioneze cu tineri apartinand diferitelor culture.
Pe toata perioada stagiului, voluntarului i se asigura cazare, masa, o alocatie care este diferita de la o tara la alta, si i se deconteaza in proportie de 90% cheltuielile de transport din tara de domiciliu in tara unde-si desfasoara stagiul.
De asemenea, el este inscris intr-un plan de Asigurari de Grup pentru voluntar SEV care completeaza garantia oferita de sistemele nationale de securitate sociala.

RL: Unde poate sa-si desfasoare un stagiu un roman si pe ce perioada?

Tinerii din Romania pot sa-si desfasoare stagii de voluntariat in oricare tara membra a Uniunii Europene si in alte 140 de tari participante la program.
Un stagiu obisnuit de voluntariat poate dura intre 2 si 12 luni.
Tinerii cu oportunitati reduse pot participa la stagii de voluntariat cu durata intre 2 saptamani si 12 luni.

RL: In cadrul APEC, ati dezvoltat portalul Voluntar.ro. Care este povestea acestui site?

Voluntar.ro urmareste cresterea capacitatii tinerilor de a folosi informatiile, resursele si serviciile disponibile pentru imbunatatirea calitatii in propriile activitati, in organizatiile non-guvernamentale de tineret in care activeaza si in folosul comunitatilor din care fac parte.
In anul 2010, a fost platforma de comunicare pentru Proiectul “Sunt Voluntar.ro”, cofinantat prin Programul “Tineret in Actiune”.

RL: Din ce motive incurajati voluntariatul?

Asociatia pentru Promovarea Economiei  Cunoasterii incurajeaza implicarea tinerilor in activitati de voluntariat deoarece este o oportunitate de dezvoltare personala si de a dobandi o noua perspectiva asupra lumii.

RL: In ce mod credeti ca poate fi de folos o activitate de voluntariat in dezvoltarea unei cariere?

Dintre abilitatile pe care le dobandeste un voluntar putem enumera: lucru in echipa, managementul resurselor, comunicare si relationare, managementul de proiect. Toate acestea sunt solicitate in mod obisnuit la interviurile pentru angajare.
In plus, un tanar care a fost implicat in activitati de voluntariat si-a format o retea de contacte care poate fi extrem de utila in activitatea profesionala care urmeaza sa o desfasoare.

RL: Care este profilul general al voluntarului?

Este dificil de stabilit un profil general al voluntarului. Acesta difera in functie de proiectul in care urmeaza sa fie implicat.
Este important, totusi, ca voluntarul sa-si inteleaga rolul in cadrul organizatiei si sa stie ce poate oferi si ce poate primi ca voluntar intr-o organizatie.

RL: Care sunt principalele lucruri pe care le inveti ca voluntar?

Ca voluntar, vei invata sa te implicit in viata comunitatii, vei invata sa-ti promovezi in mod creativ ideile, vei invata sa dai inapoi ceea ce primesti de la altii.
Vei invata sa-ti descoperi, sa-ti cunosti si sa-ti depasesti limitele, precum si sa lupti pentru ideile in care crezi.

RL: Impartasiti-ne 5 lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie un tanar inainte de a se inscrie ca voluntar.

Trebuie sa stie ca are drepturi, dar si obligatii.
Trebuie sa fie dispus sa activeze ca voluntar pentru a dobandi abilitati si cunostinte noi si nu pentru beneficii financiare (prin SEV sunt acoperite cam toate cheltuielile pe care le face un tanar plecat cateva luni in strainatate, inclusiv bani de buzunar… dar nu se va imbogati pe aceasta cale).
Trebuie sa fie dispus sa se supuna regulilor organizatiei din care vrea sa faca parte.
Trebuie sa aiba propriile obiective de dezvoltare personala, pentru ca astfel va putea alege cu usurinta in ce organizatie si in ce proiecte sa se implice.
Trebuie sa priveasca voluntariatul ca pe un process de invatare si dezvoltare personala.

RL: Un alt obiectiv al asociatiei pe care o reprezentati este promovarea economiei cunoasterii. Ce presupune acest concept?

Conceptul de “economie a cunoasterii” a fost popularizat de Peter Drucker in cartea sa “The Age of Discontinuity” (1969).
In acceptiunea cea mai frecventa, conceptul se refera la economia bazata pe cunoastere (engl. “knowledge-based economy”), adica o organizare economica care utilizeaza intr-o masura semnificativa tehnologii referitoare la utilizarea cunoasterii pentru a obtine rezultate economice.
Practic, “cunoasterea” este considera o unealta de baza, i se recunoaste rolul esential in economie (in loc sa fie subinteleasa si, in consecinta, ignorata de analizele economice).

RL: Ce rol are cunoasterea in dezvoltarea noastra?

Un “knowledge worker” este cel care lucreaza in principal cu mintea, nu cu mainile, care produce idei, informatii, cunoastere.
Cunoasterea este cel mai important activ pe care-l avem la indemana si. daca invatam sa-l folosim, ne poate conduce mult mai rapid la bunastare.

Niciun comentariu

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.