blog-post-img-2115

InGenius Start-up Xpress – Derularea programului de monitorizare a funcţionării şi dezvoltării afacerilor

Universitatea “Valahia” din Târgoviște în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Loop Operations S.R.L. și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii, implementează în perioada 12.01.2018–11.01.2021, proiectul ”InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil în regiunea Sud-Muntenia”, cod SMIS 105825, a cărui valoare totală este de 11.014.407, 44 lei. 

În ultimele 6 luni de proiect va fi implementat Activitatea 7 – Derularea programului de monitorizare a funcţionării şi dezvoltării afacerilor. Aceasta activitate debuteaza la finalizarea etapei de incubare a afacerilor, respectiv a etapei II monitorizare a functionarii si dezvoltarii a proiectului. Monitorizarea afacerilor in cadrul proiectului reprezinta o activitate intermediara afacerilor finantate) intre finalizarea incubarii si perioada de sustanabilitate a afacerilor. In aceasta perioada, expertii antreprenoriali implicati in proiect vor avea dreptul de a solicita din partea beneficiarilor un plan de redresare economica in cazul in care rapoartele lunare indica dificultati in: obtinerea de venituri, mentinerea locurilor de munca, sau dezvoltarea afacerii conform proiectiilor initiale. 

In practica prevedem 3 situatii posibile de dezvoltare ale afacerilor:Firmele vor continua sa isi desfasoare activitatea si vor mentine fara probleme locurile de munca. Aceasta fiind situatia cea mai probabila, ea rezultand in urma efortului intensiv si eficientei programului de preincubare, incubare si sprijin si promovare al afacerilor, eficienta dovedita prin rezultate comparabile. Situatia in care intreprinderile infiintate nu au probleme in a asigura sustenabilitatea, dar rezultatele financiare obtinute nu se ridica la nivelul proiectiilor din planul de afaceri. In acest caz, expertii vor solicita beneficiarilor un raport care sa cuprinda o analiza a modului in care planul de implementare a fost respectat, precum si o previziune actualizata a indicatorilor financiari pe urmatoarele 12-18 luni, raport care sa cuprinda masurile pe care antreprenorul intentioneaza sa le abordeze pentru atingerea nivelului estimat al indicatorilor financiari. In acest caz expertii vor analiza fiabilitatea propunerii si vor transmite antreprenorului acceptul planului sau recomandari privind contractarea de ajutor specializat.Situatia in care intreprinderile infiintate nu au veniturile estimate, au probleme de natura organizatorica, sau dezvoltarea produsului/serviciului implica investitii suplimentare si intampina probleme in asigurarea sustenabilitatii locurilor de munca. In acest caz, expertii vor solicita din parte beneficiarului propuneri de solutii pentru redresarea situatiei si o versiunea actualizata a planului de afaceri.Daca problemele sunt de natura financiara, expertii pot solicita fie echilibrarea veniturilor si cheltuielilor prin reducerea costurilor, sau dupa caz, identificarea de noi surse de capital pentru realizarea investitiilor aditionale necesare; o In cazul in care problemele sunt de natura organizatorica, expertii pot solicita beneficiarului contractarea de servicii specializate, ex. consultanta pentru afaceri, consultanta pentru resurse umane, managementul proceselor etc. 

La finalul perioadei de monitorizare administratorii programului vor folosi platforma de monitorizare pentru generarea unui raport final privind evolutia intreprinderilor, raport care va fi inclus in Barometrului mediului de afaceri din regiunea Centru. Indicatorul principal urmarit va fi numarul final de locuri de munca create la nivel de program. In urma programului se vor crea cel putin 80 de locuri de munca in cele 40 de intreprinderi infiintate.

Astfel expertii cu atributii de comunicare se vor concentra pe monitorizarea si analizarea impactului modului de implementare al masurilor de marketing si promovare al afacerilor.Acestia vor publica in mod regulat prin intermediul platformei de monitorizare si pe website-ul proiectului informatii privind oportunitatile de dezvoltare a afacerii. Expertii cu expertiza in sustenabilitate vor monitorizare implementarea masurilor ce privesc atingerea temelor secundare si temelor orizontale precum si impactul acestor masuri, iar expertii antreprenoriat vor asigura monitorizarea implementarii planului de activitati si performantei economice a afacerii. Vor fi organizate, de asemenea, intalniri periodice in cadrul centrului de afaceri cu antreprenorii in vederea analizarii provocarilor cu care se confrunta si facilitarii accesului la solutii pentru problemele identificate. De asemenea, avem in vedere analiza periodica gradului de siguranta mentinerii munca al angajatilor si modul in care acestia se adapteaza la cerintele afacerilor si cerintele pietei.

Monitorizarea va continua si dupa finalizarea proiectului. Pe toata perioada celor 12 luni post implementare de sustenabilitate un beneficiar de minimis va avea obligatia de a incarca in continuare rapoarte trimestriale de activitate.

Obiectivul general al proiectului este creșterea ocupării prin susținerea înființării a 40 de întreprinderi inovatoare și sustenabile cu profil non – agricol, precum și a 80 de noi locuri de munca în zonele urbane din regiunea Sud Muntenia printr-un program de măsuri integrate de dezvoltare a competențelor antreprenoriale a 400 de persoane prin mentorat, asistență pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, promovare și sprijin financiar.

Rezultatele așteptate/finale în urma implementării proiectului sunt: 

  • 400 de persoane interesate sa inceapa o afacere pe cont propriu selectate in cadrul proiectului; 
  • 400 de participati la cursurile de competenţe antreprenoriale; 
  • 400 de planuri de afaceri elaborate în cadrul cursurilor de formare antreprenorială;
  • 40 de afaceri selectate pentru sprijinire. 

Invităm toți factorii interesați din regiunea Sud-Muntenia să se alăture demersului nostru.

Proiect cofinanțat din Fondul Social Europeanprin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

Date de contact: www. valahia.ro, rectorat@valahia.ro, tel: +40/245/206101, Str. Aleea Sinaia, nr. 13,130004 Târgoviște, Dâmbovița

Niciun comentariu

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.