Mecanisme de susţinere şi promovare a mediului de afaceri în regiunea Sud Muntenia

Dupa finalizarea primei etape a proiectului”InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil în regiunea Sud-Muntenia” urmează derularea unei campanii de stakeholder engagement si a unei retele de sprijin a mediului de afaceri si infiintarea si centrului de sprijin pentru afaceri care vor fi realizate pana in luna 30 de implementare a proiectului.

In cadrul acestei activitati vom derula o ampla campanie de stakeholder engagement care are ca scop consolidarea parteneriatelor si crearea unui mediu de afaceri sustenabil in regiunea Sud Muntenia care sa sustina dezvoltarea antreprenoriatului pe termen lung.

Campania de stakeholder engagement se va desfasura pe urmatoarele etape:

ETAPA 1 – Contactarea mediului antreprenorial, marilor companii din regiune, liderilor de opinie si administratiei publice in vederea capacitarii acestora pentru realizarea unui studiu care sa evalueze provocarile cu care se confrunta antreprenorii in regiunea Sud Muntenia, precum si impedimentele existente in dezvoltarea mediului antreprenorial prin infiintarea de start-upuri.

Acestia vor primi un dosar de stakeholder engagement ce va contine: chestionar, document de pozitie, analiza preliminara, documente de expunere etc. Scopul campaniei de mailing este acelea de a capacita atentia stakehoderilor si a-i determina sa se implice activ in identificarea pe de o parte a problemelor, dar mai ales a solutiilor prin care se poate asigura dezvoltarea antreprenoriatului in regiunea Sud Muntenia, precum si pentru implicarea tuturor actorilor in implementarea masurilor ce vor rezulta la finalul dezbaterilor din cadrul campaniei.

ETAPA2 – Realizarea a 7 dezbateri cu stakeholderi in fiecare judet al regiunii S.Muntenia. Pentru fiecare dezbatere expertii antreprenoriat, impreuna cu coordonatorul campaniei de stakeholder engagement vor pregati studii si analize si vor centraliza informatiile primite prin intermediul campaniei de email-ing pentru a pregati subiectul fiecarei dezbateri.

ETAPA 3 – Elaborarea pachetului de masuri propuse pentru dezvoltarea si stimularea antreprenoriatului si crearea unei retele care sa asigure preluarea solutiilor popuse, rezultatelor si experientei proiectului si sa asigure integrarea lor in politicile locale si regionale. De asemenea, daca la finalul dezbaterilor se va constata necesitatea, campania prevede si elaborarea unei propuneri legislative care sa asigura imbunatatirea mediului antreprenorial, prin masuri concrete de reducere a birocratiei, creare de facilitati pentru antreprenori etc.

Totodata avem in vedere, incurajarea si determinarea companiilor mari sa sustina IMM-urile din regiunea S.Muntenia prin dezvoltarea de realtii comerciale sau de parteneriat cu acestea, transparentizarea achizitiei de produse si servicii, prin promovarea achizitiilor prin intermediul centrului de afaceri si in general prin crearea unui mediu concurential transparent si nediscriminatoriu in regiune.

ETAPA 4 – Realizarea Barometrului mediului de afaceri din regiunea Sud Muntenia radiografia mediului de afaceri in regiunea Sud Muntenia

Expertii de antreprenoriat vor contribui la realizarea unui document programatic cu impact regional in ceea ce priveste sustenabilitatea transferul masurilor masurilor.

Documentul realizat, denumit Barometrului mediului de afaceri din regiunea Sud Muntenia, va avea rol in definirea politicilor regionale atat ale beneficiarului cat si a altor institutii publice regionale dupa perioada de programare 2014-2020. Acest material va fi distribuit public online, si in print institutiilor publice cu rol relevant din regiune, dar si partenerilor sociali nationali si autoritati publice centrale.

Colectarea datelor, materialelor video, informatiilor si a feedback-lui rezultate in urma evenimentelor organizate pentru acest document va debuta cu anuntarea celor 40 de afaceri finantate, va avea un caracter continuu, si se va finaliza in luna 30 din proiect. Materialul final si analiza acestuia va rezulta la finalul proiectului.

ETAPA 5 – Realizarea unei metodologii de creare de micoclimate pentru sustinerea IMM-urilor. Folosindu-ne de lectiile invatate, experienta dobandita si rezultatele obtinute in cadrul proiectului, dar si din implementarea anterioara de proiecte pe programul Romania StartUp, precum si din experienta de consiliere a stat-upurilor si sustinere a acestora la inceput de drum, vom realiza o metodologie ce isi va dovedi utilitatea pentru orice institutie care doreste sa creeze platforme (huburi, clustere, incubatoare etc) pentru sustinerea start-upurilor si IMMurilor, precum si pentru integrarea acestora intr-o retea la nivel national, retea pe care partenerul 1 intentioneaza sa o creeze printr-un proiect distinct, ca parte a stategiei sale de dezvoltare pe termen lung.

”Tema secundara vizata” Campania de stakeholder engagement contribuie, totodata, si la tema secundarea „inovare sociala”, prin abordarea unor metode inovatoare de implicare activa a membrilor comunitatii in activitatile proiectului, pe de o parte prin implicarea antreprenorilor consacrati in mentorarea noilor antreprenori si pe de alta parte implicarea antreprenorilor, patronatelor, autoritatilor publice etc in identificarea problemelor cu care se confrunta mediul de afaceri si solutiilor relavante, precum si in demersul crearii conditilor necesare pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri transparent in regiune. In ceea ce priveste combaterea discriminarii si aplicarea principiilor egalitatii de sanse – utilizarea platformei de selectie a GT si a ideilor de afaceri consta intr-o abordare inovatoare, deoarece evaluarea se va face prin anonimizarea datelor aplicantilor, masuri ce sustin evaluarea si selectie exclusiv pe criterii ce tin de potentialul economic al ideii de afaceri, si pe motivatia de participare la proiect pentru persoane. Totodata, proiectul propune crearea unui centru de afaceri in regiune, si dezvoltarea unei metodologii de creare a microclimatelor de sustinere a afacerilor in vederea crearii si altor centre de acest fel si crearea de parteneriate, asigurand in acelasi timp transferul programului de incubare perfectionat prin proiect. Nu in ultimul rand, proiectul prevede selectia, sprijinirea si finantarea a cel putin 4 afaceri care promoveaza concret inovarea sociala, prin preluarea de catre firme a unor servicii publice sau servicii necesare in comunitatile din regiune.

Va fi infiintat centrul de sprijin si promovare al afacerilor Ingenius Hub in regiunea Sud Muntenia, intr-un spatiu pus la dispozitie de Beneficiar. Acest spatiu va servi drept spatiu de lucru (coworking) pentru viitorii antreprenori, si va fi dezvoltat pe baza metodologiilor, procedurilor si conceptului de centru de afaceri pus la dispozitie de partenerul.In cadrul centrului se vor derula activitati de sprijinire a afacerilor nou infiintate, activitati care sa sustina promovarea acestora pe piata atat in cadrul spatiului, cat si virtual prin intermediul platformei electronice. Incepand cu luna 18 de proiect, sub egida InGenius Networking, parteneriatul va organiza lunar un eveniment de networking intre antreprenori la nivel regional. Participarea la acest eveniment este deschisa oricarui antreprenor din regiune. Ne dorim ca prin acest format sa dezvoltam relatii intre intreprinderile nou infiintate si antreprenorii consacrati din regiune, pentru a intari pozitia acestora in piata. Formatul evenimentul este deschis. Acesta va fi moderat de expertii de antreprenoriat ai partenerilor si va aborda teme variate, dar de interes atat pentru antreprenorii consacrati cat si pentru cei finantati prin proiect.

Avem in vedere teme precum: finantarea afacerii din diferite surse, dezvoltarea sustenabila, deschiderea de noi piete, provocari legistlative. Aceste evenimente vor continua pana la finalul proiectului.

La finalizarea perioadei de incubare a afacerilor si inceputul perioadei de monitorizare, vom organiza un eveniment de amploare denumit 1 DEMO DAY. In cadrul acestui eveniment beneficiarii vor avea ocazia sa isi prezinte produsele/ sau serviciile care au rezultat din planul lor de afaceri sub forma unui pitch. La finalul fiecarei prezentari vom reda si pitch-ul initial al antreprenorului, prezentant in cadrul evenimentului de anuntare a celor 40 de idei finantate, pentru a evidentia progresul realizat.

Acest eveniment va fi deschis publicului larg, dar va fi adresat in mod special antreprenorilor, potentiali investitori, reprezentanti ai patronatelor, al institutiilor financiare sau ai camerelor de comert. Avem in vedere acest aveniment ca pe o ocazie de dezvoltare de noi parteneriate la nivel regional, si atragerea de investitori pentru dezvoltarea afacerilor.

Beneficiarii vor avea obligatii similare de raportare trimiestriala prin platforma si dupa finalizarea proiectului pe o perioada de 12 luni de sustenabilitate.

La finalizarea programului, antreprenorii vor deveni alumni ai programului de incubare InGenius, si intreprenderile vor fi incluse in Barometrului mediului de afaceri din regiunea Sud Muntenia.

O afacere de succes are in vedere inca din etape incipiente identificarea resurselor pentru dezvoltare. In acest sens, consideram ca primul pas spre asigurarea sustenabilitatii intreprinderilor nou create, este dezvoltarea unei legaturi stranse cu med Aceasta activitate debuteaza la finalizarea etapei de incubare a afacerilor, respectiv a etapei II monitorizare a funcţionării şi dezvoltării a proiectului. Monitorizarea afacerilor in cadrul proiectului reprezinta o activitate intermediara afacerilor finanţate intre finalizarea incubarii si perioada de sustanabilitate a afacerilor, de 12 luni, dupa finalizarea proiectului. In aceasta perioada, expertii antreprenoriali implicati in proiect vor avea dreptul de a solicita din partea beneficiarilor un plan de redresare economica in cazul in care rapoartele lunare indica dificultati in: obtinerea de venituri, mentinerea locurilor de munca, sau dezvoltarea afacerii conform proiectiilor initiale.

In practica prevedem 3 situatii posibile de dezvoltare ale afacerilor ? Firmele vor continua sa isi desfasoare activitatea si vor mentine fara probleme locurile de munca. Aceasta fiind situatia cea mai probabila, ea rezultand in urma efortului intensiv si eficientei programului de preincubare, incubare si sprijin si promovare al afacerilor, eficienta dovedita prin rezultate comparabile (80 afaceri sustenabile dezvoltate in proiectele anterioare ale P1 si P2, in care acestia au derulat programe similare, in anii anteriori) ? Situatia in care intreprinderile infiintate nu au probleme in a asigura sustenabilitatea, dar rezultatele financiare obtinute nu se ridica la nivelul proiectiilor din planul de afaceri. In acest caz, expertii vor solicita beneficiarilor un raport care sa cuprinda o analiza a modului in care planul de implementare a fost respectat, precum si o previziune actualizata a indicatorilor financiari pe urmatoarele 12-18 luni, raport care sa cuprinda masurile pe care antreprenorul intentioneaza sa le abordeze pentru atingerea nivelului estimat al indicatorilor financiari. In acest caz expertii vor analiza fiabilitatea propunerii si vor transmite antreprenorului acceptul planului sau recomandari privind contractarea de ajutor specializat.

Situatia in care intreprinderile infiintate nu au veniturile estimate, au probleme de natura organizatorica, sau dezvoltarea produsului/serviciului implica investitii suplimentare si intampina probleme in asigurarea sustenabilitatii locurilor de munca. In acest caz, expertii vor solicita din partea beneficiarului de subventie propuneri de solutii pentru redresarea situatiei si o versiunea actualizata a planului de afaceri.

Daca problemele sunt de natura financiara, expertii pot solicita fie echilibrarea veniturilor si cheltuielilor prin reducerea costurilor, sau dupa caz, identificarea de noi surse de capital pentru realizarea investitiilor aditionale necesare; o In cazul in care problemele sunt de natura organizatorica, expertii pot solicita beneficiarului contractarea de servicii specializate, ex. consultanta pentru afaceri, consultanta pentru resurse umane, managementul proceselor etc. .

La finalul perioadei de monitorizare administratorul programului de minimis va folosi platforma de monitorizare pentru generarea unui raport final privind evolutia intreprinderilor, raport care va fi inclus in Barometrului mediului de afaceri din regiunea Sud Muntenia. Indicatorul principal urmarit va fi numarul final de locuri de munca create la nivel de program. In urma programului se vor crea cel putin 80 de locuri de munca in cele 40 de intreprinderi infiintate.

Astfel expertii cu atributii de comunicare se vor concentra pe monitorizarea si analizarea impactului modului de implementare al masurilor de marketing si promovare al afacerilor. Acestia vor publica in mod regulat prin intermediul platformei de monitorizare si pe website-ul proiectului informatii privind oportunitatile de dezvoltare a afacerii. Expertii cu expertiza in sustenabilitate vor monitorizare implementarea masurilor ce privesc atingerea temelor secundare si temelor orizontale precum si impactul acestor masuri, iar expertii antreprenoriat vor asigura monitorizarea implementarii planului de activitati si performantei economice a afacerii. Vor fi organizate, de asemenea, intalniri periodice in cadrul centrului de afaceri cu antreprenorii in vederea analizarii provocarilor cu care se confrunta si facilitarii accesului la solutii pentru problemele identificate. De asemenea, avem in vedere analiza periodica gradului de siguranta mentinerii munca al angajatilor si modul in care acestia se adapteaza la cerintele afacerilor si cerintele pietei.

Monitorizarea va continua si dupa finalizarea proiectului. Pe toata perioada celor 12 luni post implementare de sustenabilitate beneficiarii de minimis vor avea obligatia de a incarca in continuare rapoarte trimestriale de activitate.

Proiectul ”InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil in regiunea Sud-Muntenia, Contract: POCU/82/3/7/105825 este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de munca pentru toți, Apelul pentru proiectePOCU/82/3/7/Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana si este implementat de Universitatea Valahia din Targoviste in parteneriat cu Loop Operations SRL si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Niciun comentariu

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.