blog-post-img-1368

Masa rotunda „Măsuri pe care le poate lua statul pentru promovarea egalității de gen pe piața muncii”

Sălajul rămâne și în anul 2014 pe primul loc la nivel de regiune în ceea ce privește rata șomajului, chiar și în ceea ce privește rata șomajului în rândul femeilor. Care sunt cauzele nivelului ridicat al șomajului, cum se implică autoritățile locale pentru reducerea acestuia și care sunt principalele oportunități de incluziune pentru femei? Acestea au fost principalele subiectele discutate la masa rotundă Măsuri pe care le poate lua statul pentru promovarea egalității de gen pe piața muncii”, organizat în data de 10 februarie 2015 la Zălău.

Acesta este cea de-a patra dezbatere publică, dintr-o serie de șase astfel de evenimente dedicate incluziunii femeilor pe piața muncii propuse în cadrul proiectului ”Egalitate reală, nu conceptuală” (detalii la www.femeiactive.ro). Acesta este implementat de Asociaţia JCI Active Citizens Cluj, în parteneriat cu Loop Operations, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă, Institutul Economic Român şi Asociaţia pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii și cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniile asistenței, protecției sociale și incluziunii pe piața muncii, ai sindicatelor și mediului de afaceri local. S-a discutat despre cauzele nivelului ridicat de șomaj la nivel local, despre implicarea autorităților publice în creșterea gradului de ocupare în rândul femeilor, precum și despre oportunitățile de incluziune pe piața muncii.

După analizarea statisticilor din somaj s-a constat că în lunile de iarnă a avut loc o creștere constantă a șomajului în județ. Cu toate acestea, Alexandru-Dorin Pura, Director executiv adjunct al AJOFM Sălaj a constatat că în ultimii ani rata șomajului în județ este în descreștere. Creșterea șomajului pe perioada iernii se explică prin pierderea locurilor de muncă în activitățile sezoniere, precum construcțiile și agricultura. Pentru a crește rata de ocupare, AJOFM Sălaj organizează programe de formare profesională în diferite ocupații, precum lucrător în comerț, frizer, coafor manichiurist sau pedichiurist, adresate persoanelor care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite. De asemenea, AJOFM organizează periodic burse ale locurilor de muncă.

Serviciile, agricultura și turismul sunt, pentru județul Sălaj, cele mai interesante domenii de activitate ce pot genera locuri de muncă pentru femei, au susținut participanții la masa rotundă. Este important să fie identificate domeniile de activitate și oportunitățile de ocupare alternative locurilor de muncă oferite de marii agajatori locali. În măsura în care pot pune în valoare cultura locală, patrimoniul cultural tradițional,  agricultura și turismul ar putea oferi oportunități pentru micii antreprenori și locuri de muncă.  Principalele oportunități pentru crearea de noi locuri de muncă vin din zona serviciilor, a remarcat Mircea Teodorașcu, Președinte al Clubului Lions Porrolisum Zalău.

De asemenea, o mare cerere se înregistrează, îndeosebi în mediul rural, în domeniul serviciilor sociale, insuficient satisfăcute de furnizorii publici, reprezentând astfel o oportunitate interesantă pentru furnizorii privați, precum operatorii economici și organizațiile neguvernamentale non-profit acreditate în acest scop, dar și pentru persoanele calificate pentru astfel de ocupații.

Conform participanților la eveniment, numărul proiectelor europene de incluziune socială și pe piața muncii implementate la nivelul județului este insuficient. Numărul de organizații neguvernamentale care pot avea capacitatea de a iniția astfel de proiecte, reunind în jurul lor instituții publice și societăți comerciale private, este, de asemenea, redus.

Concluzia evenimentului a condus la identificarea nevoii de programe de cultură antreprenorială, mai cu seamă de programe antreprenoriale dedicate tinerilor. Acest tip de programe ar putea reduce numărul tinerilor care decid să lucreze în străinătate și, de asemenea, ar putea să îi determine pe o parte dintre cei care urmează studii superioare în Cluj și în alte mari centre universitate din țară să revină în Sălaj. Județul Sălaj rămâne, la nivel regional, un pol al șomajului, dar și o provocare pentru cei dispuși să întrezărească oportunități în nevoile și tradițiile locale, aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii.

Niciun comentariu

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.